Dennis Jones

Dennis Jones, Anishinaabe-taalkamp in OntarioNigigoonsiminikaaning

De Anishinaabe-Indiaan Dennis Jones is docent aan de University of Minnesota. Elke zomer houdt hij op zijn reservaat Nigigoonsiminikaaning taalkampen. Daar geeft hij het Anishinaabemowin (de taal van de Anishinaabe, ook wel Ojibwe of Chippewa genoemd) door aan allerlei jongeren en leraren-in-opleiding.

Nigigoonsiminikaaning ligt in noordwest-Ontario op de grens met Minnesota. Nigigoonsiminikaaning betekent: plaats waar de kleine otterbessen groeien. Bij de overheid is het reservaat bekend als 'Red Gut' of Rainy Lake. Er wonen zo'n 130 mensen. De meesten hebben een baan, een redelijk goed huis en (standaard in de VS en Canada) een grote auto, het liefst een terreinwagen. Iedereen spreekt Engels, velen geen Anishinaabe.

Toch wordt de traditionele cultuur vanuit het reservaatsbestuur wel gestimuleerd. Zo is er bij Nigigoonsiminikaaning een ‘cultural advisor’ in dienst die oa. mensen begeleidt die op visioentocht gaan. Verder is er de Mine Centre Public School die gezamenlijk beheerd wordt door Nigigoonsiminikaaning en Chimaa'aganing (Seine River). Op die school onderwijzen oudere Indianen (‘elders’) de Anishinaabe taal en cultuur. Zo leren de kinderen ten minste een paar woordjes Anishinaabe. Onder het merendeel van de mensen zelf lijkt het animo om de taal en de cultuur te leren echter gering. Dit is onder andere een gevolg van de kostscholen waar kinderen op jonge leeftijd geplaatst werden. Hier werden taal, eigen godsdienst en cultuur er tot in de jaren 1960 hardhandig uitgeslagen. Wat nog wel veel gebeurt,  is visserij op het meer.

Het doorgeven van taal en cultuur gebeurt ook tijdens de zomerse taalkampen van Dennis. Het taalkamp ligt op de plaats waar tot 1968 het dorp lag: aan de monding van de Ottertail-rivier in de baai. Daar liggen aan weerszijden van de rivier nog twee oorspronkelijke blokhutten. De afgelopen jaren zijn er (deels met geld van de Kiva) enkele kleine blokhutten bijgebouwd als gastenverblijf. Het leven in het kamp is fantastisch. Je bevindt je in een schitterende omgeving met veel dieren. Voedsel wordt tijdens de taalkampen zoveel mogelijk uit de natuur gehaald: vis, wild (hert, eland, bever), wilde rijst en bessen.
IMG_0313

Tijdens een gemiddelde zomer geeft Dennis ongeveer vijf tot zes weken taalkamp. De mensen komen aan op zondag en blijven tot donderdag. De week bestaat uit een paar uur taalstudie per dag, kanoŽn, onderwijs over de Anishinaabe-cultuur door geresespecteerde ‘elders’, vissen, drum- en zweethutceremonies en traditioneel handwerk maken. Het programma hangt natuurlijk ook van de doelgroep af en die verschilt per keer. De ene keer zijn het basisschoolkinderen, waarvoor dan natuurlijk een programma met meer spelsituaties gemaakt wordt. De andere keer zijn het studenten van het ‘Ojibwe Language & Culture Program’ van de verschillende universiteiten in de omgeving. En geregeld komen er van heinde en verre Anishinaabe-taaldocenten om met elkaar te studeren. En elke keer gaan de bezoekers tevreden en bijgeschoold weg.
050- Dennis in de Midewin

Dennis draait deze taalkampen sinds 1995. Dat doet hij in zijn vakantie: in het dagelijks leven is hij docent en coŲrdinator van het ‘Ojibwe Language & Culture Program’ van de University of Minnesota. Hij krijgt bij dit vrijwilligerswerk steun van zijn familie en andere ‘bandleden’. De Kiva is blij zijn waardevolle werk te kunnen ondersteunen. Ons geld gaat vooral naar structurele verbeteringen van het kamp. De afgelopen jaren is ons geld onder andere gebruikt voor; de aanschaf van kano’s, het bouwen van gastenverblijven, isolatie van de twee oude blokhutten en het plaatsen van kachels in deze blokhutten. Ons geld is daar in goede handen! Als u zelf eens plannen hebt om naar dit gebied te gaan, dan bent u van harte welkom om eens langs te gaan bij de familie Jones.

056- Op de porch 3